Как да намерите най-изгоден самолетен билет

Как да намерите най-изгоден самолетен билет

 

Цените на самолетните билети, за разлика от други видове транспорт, не са постоянни. Могат да се променят непрекъснато поради множество фактори като дата, сезон, маршрут, търсене, брой пътуващи и др. Например, ако в момента можете да закупите самолетен билет на една цена, с наближаването на датата цената му може да стане 6-7 пъти по-висока.

Тук ще споделим няколко правила, които могат да ви помогнат в търсенето на най-изгоден билет.

Ранна резервация

Ранната резервация почти винаги е предпоставка за по-изгодна покупка на самолетен билет. Изключение правят само офертите в последната минута, но те рядко могат да се приложат при неинцидентни пътувания. Прекалено ранната резервация пък, също може да не ви гарантира най-добрата цена.

Колко по-рано е добре да се резервира самолетен билет?

Нашите наблюдения и опит показват, че най-добрият период за резервация на самолетен билет е между 6 и 8 седмици преди пътуването.

Гъвкавост на датите и часовете

Ако датите на пътуването ви не са точно фиксирани, при търсене на полет разглеждайте и такива, които са 2-3 дни по-рано или по-късно от желаната дата. По този начин ще получите повече оферти и ще може да изберте най-евтината. Понякога разликата може да се окаже впечатляваща.

Също така, нощните и ранно-сутрешните полети са по-неудобни, но пък често и по-евтини.

Избор на подходяща авиокомпания

Задължително проверете дали до желаната дестинация летят нискотарифни авиокомпании. Техните предложения в повечето случаи са по-изгодни като стойност на самолетния билет.

Преди да вземете окончателно решение, обаче, трябва да имате предвид и други фактори, които могат да оскъпят пътуването ви и да компенсират ниската себестойност на билета.

Така например, при нискотарифните авиокомпании багажът се заплаща допълнително. Храната на борда също не е включена в цената на билета, а много често тези авиокомпании кацат на по-отдалечени летища, което може да доведе до допълнителни разходи за придвижване до дестинацията. Понякога с добавянето на всички тези фактори, пътуването с нискотарифна авиокомпания излиза по-скъпо, отколкото с редовна, независимо, че първоначално е било обратното.

Двупосочен билет

Ако изберете да пътувате с редовна авиокомпания, резервирайте двупосочен самолетен билет, дори и да летите само в едната посока. Почти винаги двупосочният билет е по-евтин от еднопосочния. Това не важи за нискотарифните авиокомпании.

Алтернативно летище

Потърсете полети до всички летища в и около дестинацията и летището на излитане. Например, само в Лондон има шест летища, до които можете да летите на различни цени. Също така, дотам може да се лети изгодно не само от София, но и от Пловдив, Варна и Бургас. Ако живеете в Русе пък, може да се окаже най-изгодно за вас да летите от Букурещ и т.н.

Слаб сезон

Информирайте се кой е периодът, в който дестинацията е по-малко посещавана. По възможност избягвайте да пътувате в период на големи празници и събития – например, билетите до Рио са много по-скъпи по време на големия карнавал през февруари, тези до Москва ще достигнат много по-високи стойности по време на световното първенство по футбол през 2018 г., а билетите около Коледа и Великден традиционно са най-скъпите през годината, независимо за къде летите.

Най-подходящ ден от седмицата

Въпросът има ли ден и час, в който самолетните билети са най-евтини, се коментира много и разнопосочно. Едно е сигурно, такова правило в никакъв случай не може да се приложи 100% за всяко пътуване, тъй като всяка авиокомпания качва тарифите си по различно време на деня всеки ден.

Все пак, множеството проучвания и анализи сочат, че като цяло билетите са по-евтини във вторник, четвъртък и събота, а по-скъпи в петък и неделя. Ако сте чули, че е най-добре да резервирате билета си в периода между вторник следобед и 2 ч. след полунощ в сряда, опитайте – вероятност има, но не и гаранция.

Консултация

Ако нямате опит в покупката на самолетни билети, обърнете се към професионален агент. Не само че той ще направи необходимите проучвания по-компетентно и бързо, но може и да ви подскаже опции, за които вие не сте се досетили. Особено полезна е консултацията при пътувания до по-далечни дестинации. Свържете се с професионален агент на 0889 936 331.

Информираност

Посещавайте редовно сайта ни и ни следвайте в социалните мрежи. Така ще сте винаги навреме информирани за най-добрите оферти и промоции на авиокомпаниите, както и за най-изгодните опции за хотелско настаняване.