5 неща в Милано, за които не знаете

За какво се сещате, като чуете „Милано“? Шопинг, катедрала Дуомо, галерия „Виктор Емануил“, театър „Ла Скала“? Но Милано не е само това! Тук ще Ви разкажем за някои интересни места и забележителности, за които никой не знае.

1. Канали.
Когато става дума за град с канали в Италия, всеки веднага си мисли за Венеция, но тя не е единственият град с такива в Италия. В Милано те са били използвани за напояване, а после за корабоплаване. Въпреки че много от тях са се превърнали в пътища, все още се намират няколко „naviglio”, както ги наричат в града. Един от най-известните е канал „Naviglio Grande”. А кафенетата и ресторантите покрай него са любимо място за миланците през уикенда.

Канал в Милано

2. Хранителни навици.
Готови сме да признаем, че тези навици може да не са съставна част от миланската култура, но работното време на заведенията, които ще срещнете в Милано доста ще Ви учуди. Ние, разбира се, сравняваме с българските навици, където една вечеря с приятели може да продължи цяла нощ. Обаче в Милано няма да намерите приличен отворен ресторант в 21:00 ч.: всичките ще Ви посрещнат с празни зали и заключени врати.

3. Не е само бизнес и мода.
Милано е известен в целия свят като неофициална столица на модата. Разхождайки се из града, е трудно да не се почуствате „модно предизвикани“, тъй като миланците с невероятен стил и вкус съчетават модните тенденции. Обаче Милано е много повече от висша мода. След като излезете от централната част, тези модни идоли и бутикови магазини изчезват, а на тяхно място се появяват ъглови кафенета и красиви къщички. Не забравяйте да опознаете и другата част на Милано, не толкова модна, но по-тиха и уютна.

4. Озеленени вертикални сгради-гори – Bosco Verticale.
Bosco Verticale, което означава „Вертикална гора“, се състои от две жилищни кули (съответно 26 и 18 етажа), проектирани от студио „Борие“, включващи стотици дървета и храсти, засадени по цялата сграда, за да абсорбират милански смог и да произвеждат кислород. Сградите са разположени доста далеч от основната туристическа зона, но лесно можете да стигнете до тях с метрото. Може би е добра идея и пловдивските градоуправители да се замислят за такива?

Зелени сгради Bosco Verticale в Милано

5. Ухание на босилек и мащерка в Ботаническата градина.
Тази градина не е много известна, въпреки че се намира само през една улица от прочутата галерия Pinacoteca di Brera. Там можете да се разходите сред редици подправки, да докоснете листата им, за да се освободи приятният аромат. Входът в Ботаническата градина е безплатен, а всяка събота се предлагат безплатни пешеходни обиколки (изисква се резервация).

А за изгодни самолетни билети от Пловдив и София до Милано винаги сме на разположение!